wij zoeken geen lekken ... wij vinden ze!
Lekkage in de badkamer, en nu?
In de badkamer gebruikt u gemiddeld gezien het meeste water, naast het doorspoelen van het toilet. Het is dan ook logisch dat hier af en toe lekkage optreedt. Een lek in de badkamer kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. Scheuren in uw tegelwerk, onderbrekingen of losgeraakte kitranden, scheuren in de voegen, slecht afgesloten rozetten, problemen met het doucheputje of een lek in de waterleiding. Lekkage is nooit leuk, dus het is belangrijk om meteen te kijken wat de oorzaak is en of het op te lossen is.
Een badkamer lekkage zorgt voor veel overlast: vochtplekken in de muren, afbrokkelend stucwerk en zelfs beschadigde vloeren. Als er te lang gewacht wordt, is de schade straks niet te overzien. U hoeft echt niet meteen voor een lekdetectiebedrijf te bellen, er zijn wat checks die u zelf kunt uitvoeren. En sommige problemen kunt u prima zelf oplossen. Komt u er echt niet uit, dan kunt u altijd nog een lekdetectiebedrijf inschakelen. Maar dan heeft u in ieder geval alvast het voorwerk gedaan.









Rozetten controleren
Ten eerste kunt u de rozetten nakijken. Hiermee heeft u de aansluiting van kranen aan de waterleiding netjes afgedekt. Rozetten zijn eenvoudig los te draaien. Vervolgens kunt u achter de rozetten controleren of de aansluitingen goed vastzitten en niet vochtig zijn. En u kunt controleren of de ruimte tussen de aansluiting en de tegels (nog wel) goed gekit is. Door dit netjes dicht te kitten voorkomt u dat er water tussen de tegels en de aansluiting door de muur in sijpelt. Zit hier het probleem, dan kunt u dit wellicht zelf oplossen door de aansluitingen te verbeteren en goed dicht te kitten.
Kitnaden nog intact?
Er zijn diverse kitnaden in uw badkamer aanwezig, waarvan u zelf kunt nakijken of deze nog intact zijn. Uw bad en douche zijn voorzien van kitnaden, maar ook de overgang van muur naar vloer dicht is gekit, om te voorkomen dat er water de vloer in kan komen. Bij twijfel of de kitnaad nog voldoende afsluitend is, of indien u al meteen ziet dat de kitnaad niet meer intact is, geldt altijd dat u eerst de oude kitnaad dient te verwijderen, alvorens u een nieuwe kitnaad kunt aanbrengen.
Voegwerk kapot?
Ook vanuit een kapotte voeg in wand- of vloertegels kan lekkage zijn ontstaan. Bekijk nauwkeurig het voegwerk in uw badkamer om te controleren of hier een probleem is. U kunt hiervoor een schroevendraaier gebruiken. U merkt het direct als het voegwerk afbrokkelt als u er voorzichtig tegenaan tikt met de schroevendraaier. Zit hier het probleem, dan kunt u wellicht volstaan met een plaatselijke reparatie van het voegwerk, tenzij het probleem met het voegwerk een grootschalig probleem blijkt te zijn.
Afvoer controleren
Het beoordelen van de afvoer is al wat complexer. U kunt zelf de diverse sifons controleren van de wastafels en het bad, of de doucheput of douchedrain bekijken. Ook bij de douche afvoer is de kitrand een belangrijke factor. Maar het kan ook zijn dat de lekkage in de afvoer zelf zit. Dit is moeilijk te achterhalen zonder de vloer open te breken. Een optie kan zijn, dat u een gekleurde lekkage vloeistof gebruikt; deze laat u in douche afvoer lopen, en indien u de gebruikte kleur terug ziet komen in de lekkage plek, dan weet u de bron van de lekkage. Deze lekkage is minder makkelijk zelf op te lossen.
Waterstand checken
Maar hoe weet u nu of het vervangen van de kitranden of het repareren van het voegwerk de juiste oplossing is geweest? Dit kunt u achterhalen door de waterstand in uw watermeter in de gaten te houden. U schrijft bijvoorbeeld voor het slapen gaan de waterstand op, en, er van uitgaande dat u ’s nachts geen water heeft gebruikt, checkt de volgende ochtend of de waterstand nog hetzelfde is. Is er een verschil, dan loopt er nog steeds ergens vandaan water weg en zult u verder moeten zoeken.
Geen oorzaak gevonden? Renz Jacobs Lekdetectie inschakelen!
Heeft u bovenstaande zaken gecheckt, maar nog steeds niet ontdekt waar de oorzaak van de lekkage zit? Dan wordt het tijd om een lekdetectie uit te voeren. Die kan het gehele leidingnetwerk bekijken om te zien of daar wellicht een lekkageprobleem zit. Een lekdetectiebedrijf heeft apparatuur waarmee bepaalde zaken gemeten kunnen worden om de exacte oorzaak van de lekkage te ontdekken. Bijvoorbeeld een vochtmeter om het vochtgehalte te meten in de muren, om te kijken waar dit het hoogst is. Of een manometer om de druk per leiding te kunnen controleren. En ze hebben voldoende expertise, en de bijbehorende apparatuur, om nog dieper onderzoek te doen, mocht de oorzaak nog niet gevonden zijn.
Lekdetectie is voor ons een kwestie van service en flexibiliteit. Iets wat zowel verzekeringsmaatschappijen, experts, aannemers, installateurs, bedrijven, ziekenhuizen, makelaars, architecten als particulieren kunnen appreciëren. We zijn overwegend actief in de regio's Haarlem, Amsterdam, Almere, Lelystad, Harderwijk, Hilversum, Hoofddorp, Alphen aan den Rijn, Gouda, Maarssen, Utrecht, Amersfoort, Barneveld, Veenendaal en Culemborg.
de belangrijkste punten
professionele lekdetectie op maat

